
UN ANY DEU PLE DE BONES VIVÈNCIES PER TOTHOM!!!!
El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha celebrat que els tres socis de Govern hagin arribat a un acord que permeti impulsar definitivament una rebaixa important en l’Impost de Successions. ‘La credibilitat és la força d’Esquerra’, ha afirmat davant dels mitjans de comunicació, i ha recordat que ‘Esquerra es va comprometre en el debat de Política General a impulsar la rebaixa de l’Impost de Successions perquè aquesta fos efectiva a 1 de gener de 2010, i avui queda clar el compliment d’aquest compromís’. Puigcercós ha puntualitzat que ‘hem estat lleials al Govern, al pacte de Govern, però sobretot hem estat lleials amb els catalans i catalanes que ens reclamaven un acord i una modificació d’un impost que era injust’.
En aquesta mateixa línia, la diputada Àngels Cabasés, negociadora de la reforma del tribut per part d’Esquerra, ha afirmat que ‘estem molt satisfets per un acord àmpliament desitjat que permet fer una reforma en profunditat de l’Impost que garanteix la seva continuïtat, però que s’ajusta a les rendes baixes i mitjanes de la ciutadania atenent als conceptes de progressivitat i justícia redistributiva’. En aquest sentit ha matisat que ‘avui, molts ciutadans de Catalunya no haurien entès que no haguéssim arribat a un acord. Des de la responsabilitat, aquest Govern ha fet el que pertocava: arribar a un molt bon acord que difícilment podran rebatre la resta de forces’. Cabasés ha avançat, també, que hi ha el compromís de presentar una reforma més profunda del tribut a partir del mes de gener, per acabar d’arrodonir aquelles casuístiques més complexes.
En termes numèrics, l’acord sobre successions estableix una reducció personal de la base imposable de 275.000 euros en les herències de pares a fills, amb una bonificació que pot arribar als 125.000 euros en els casos contemplats dins del Grup I (adquisicions per descendents i adoptats menors de 21 anys). Pel que fa a herències del Grup II (adquisicions per descendents i adoptats de 21 anys o més, cònjuges, ascendents i adoptants), la reducció de la base imposable serà, entre cònjuges, de 500.000 euros, més una variable addicional que pot arribar als 150.000 euros. Els fills contemplats dins d’aquest Grup II mantenen la reducció de 275.000 euros, més 125.000 d’addicionals; mentre que la resta de descendents tindran una reducció 150.000 més 50.000 addicionals i, els ascendents la tindran de 100.000 euros més 25.000 addicionals.
D’altra banda, es manté la reducció addicional de 275.000 euros per a persones majors de 75 anys, així com la bonificació del 95% sobre la residència habitual, complementària a les reduccions dels supòsits anteriors.
La portaveu del Grup Parlamentari d'ERC, Anna Simó, ha anunciat que Esquerra plantejarà al Parlament una proposta de resolució per tal de promoure una declaració institucional en reconeixement a les consultes del 13 de desembre. ‘El Grup Parlamentari així ho ha acordat per tal d’agrair l’esforç dels organitzadors de les consultes, així com la implicació i participació dels milers de persones -entre societat civil organitzada, càrrecs electes locals i civils a títol individual- que es van mobilitzar diumenge passat, i posar en valor la segona i tercera onades que encara s’han de celebrar’. L’objectiu d’aquesta proposta de resolució és ratificar la vigència de la resolució 98/III sobre el dret a l'autodeterminació de la nació catalana, adoptada el 12 de desembre de 1989.
La portaveu del Grup Parlamentari també s’ha referit al Ple que començarà aquest dimecres i on es debatran qüestions de gran transcendència com la reforma de l’impost de successions. Simó ha ratificat que ‘anirem fins el final en aquesta qüestió, en pro de la ciutadania que clama per un impost més just i redistributiu’ i ha afegit que ‘no ens podem permetre que aquest procés no arribi a bon port’. Simó ha recordat que la reforma d’aquest tribut és un dels compromisos que van adquirir els socis de Govern en el Pacte d’Entesa i que ‘Esquerra ha treballat molt dur perquè la reforma esdevingui una realitat i perquè la ciutadania vegi que en aquest Parlament es tenen en compte les seves peticions’. Per tot això, la portaveu independentista ha demanat que no hi hagi un bloqueig en aquesta qüestió.Avui es commemora l’aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per l’Assemblea General de l’ONU el 1948. Un document de 30 articles que recull els drets civils, polítics, econòmics i culturals bàsics als quals tenen dret tots els éssers humans del món. Però encara avui milers de persones veuen vulnerats els seus drets, i avui cal posar l’accent en la lluita pels drets humans de l’activista sahrauí Aminatu Haidar, en vaga de fam des de fa 25 dies per veure negat el seu retorn al Sàhara Occidental per part del govern marroquí.
Avui dilluns ha començat la sisena edició de les Jornades Gastronòmiques del Fesol del Ganxet. Ens en vam assabentar el passat divendres -és a dir dos dies abans de l'inici- tot escoltant la tertúlia de Ràdio Malgrat. Tot un prodigi de facultats comunicatives per part d'aquesta Regidoria de Comerç i Turisme. Ni un cartell, ni una banderola ... res més que una nota de premsa penjada a la web de l'Ajuntament avui mateix. I dient que la regidoria continua amb la promoció d'aquest "producte tan arrelat i tan típic de Malgrat" es queden tan amples.
Doncs, no. No estan fent cap esforç per posar el ganxet en el mapa gastronòmic -ni que sigui el comarcal- quan la qualitat única del produït a Malgrat és reconeguda pels més entesos en la matèria. Són incapaços de coordinar-se entre les regidories de Promoció Econòmica i Pagesia i emprendre actuacions per donar volada al producte i promocionar-ne el consum. I aquesta és la tàctica, si una qüestió no interessa, la anem fent agonitzar lentament fins que ja no té remei.
Aquest equip de govern viatja sovint a d'altres Estats per conèixer quina mena de polítiques s' apliquen en àmbits d'interès públic. Un consell gratuït, per informa-se de com pot ser una possible promoció del Fesol de Ganxet, s'haurien de deixar caure aquesta setmana per la veïna població de Palafolls, interessar-se per la difusió que es fa allà del producte esmentat i aprofitar alguna de les conclusions que en treurien.
Des de l’any 2004, tot complementant la feina que s’endegava des del Principat, a Madrid Esquerra ha fet forat en favor en la causa del poble amazigh. Ens hi conduïen, com a mòbils, raons de caràcter històric, com ara la solidaritat del republicanisme, de l’anarquisme i del nacionalisme catalans amb la lluita dels rifenys contra l’exèrcit colonial espanyol, així com la identificació de solidaritat lingüística arran de la marginació que encara avui dia pateix la llengua tamazigt des del Marroc a Egipte i d’Algèria a Níger com a conseqüència del procés d’arabització i del colonialisme europeu. Tanmateix, cal fer remarca d’una tercera causa que encara ens motiva més: molts dels nous catalans provenen del Magrib i són amazigh.
Quant a la tasca desenvolupada, destaquem tres àmbits. En primer lloc, haver estat el catalanisme, i en concret l’independentisme, qui ha tret del silenci i de la ignorància el “Gernika rifeny”, és a dir, l’ús d’armament químic prohibit per la comunitat internacional per part de l’exèrcit colonial espanyol a instància i voluntat del rei Alfons XIII. La fermesa i la perseverança amb què Esquerra ha defensat repetidament en el parlament espanyol la necessitat de reconèixer i reparar el genocidi (i repetidament negat per part del PP i el PSOE) ha tingut un gran ressò a l’Estat marroquí (darrerament la televisió marroquina se n’ha fet altra vegada ressò i se n'ha incrementat l'interès a partir sobretot de la decisió del govern italià de demanar perdó i rescabalar les víctimes del colonialisme a Líbia) ha intensificat encara més les relacions i l'amistat entre la catalanitat i el món amazigh.
Un segon àmbit ha estat el de les reclamacions lingüístiques. Encara que l’Estat espanyol hagi signat la Carta Europea de les Llengües Regionals, a la ciutat de Melilla, on més de la meitat de la població és d’origen berber i de llengua materna tamazigt, la llengua pròpia, lluny de ser reconeguda com a cooficial, ni tan sols és present en el sistema escolar com a llengua optativa. D’igual manera, és exclosa de qualsevol altra institució de l’administració. Però les repetides exigències d’Esquerra, finalment, han assolit un gran èxit: per primera vegada els pressupostos generals de l’Estat (repetim-ho, per primera vegada!) ha incorporat una esmena d’Esquerra que obliga l’administració espanyola ha consignar-hi una partida per al foment de la llengua pròpia. Més enllà que la partida aprovada és molt més reduïda del que exigíem, puc traslladar l’emoció amb què s’ha viscut per part de la comunitat amazigh de Melilla, puix representa que l'Estat reconeix obligacions. Assolit aquest escenari, és evident que en els successius pressupostos la partida només podrà créixer, però mai ja no podrà desaparèixer.
I, finament, el camí cap al reconeixement polític, el de l’autogovern del amazigh i, en concret, dels de nacionalitat marroquina. Ja es coneix el projecte d’autonomia del monarca alauita pel que fa al Sàhara, un projecte d’autonomia que el món amazigh pretén forçar que s’universalitzi arreu del Marroc. D’aquí la importància de la convocatòria per part de les associacions amazigh maroquines d’una conferència sobre el procés de regionalització sota el patrocini del Congrés Mundial Amazigh a Al-Hoceima, al Rif, els dies 7 i 8 de novembre. I allà, hi era el catalanisme polític (en Carles Llorens de CDC) i Esquerra per tal de fer-los arribar la nostra experiència autonòmica, transmetre’ls les nostres aspiracions nacionals i, sobretot, fer-los arribar la nostra solidaritat activa.
Em costa transmetre el profund sentiment d’estima i esperança que tenen envers la catalanitat, sentiment copsat tant per part dels representants provinents del Marroc, com per part dels d’Algèria, d’entre els quals Belaïd Abrika, líder de la Cabília, icona de las grans mobilitzacions amazigh pel reconeixement de la personalitat política i lingüística a l'Estat d'Algèria.
Però més enllà de les emocions, cal ser conscients de tot allò a què ens obliga, als catalans, haver escevingut, davant del món, exemple de la perseverança en la voluntat de ser i de decidir el nostre futur.
Joan Tardà. Diputat al Congrés.
VERGONYA!!!
Després de més de 30 anys de democràcia -gairebé els mateixos que durà la dictadura franquista- l’estat espanyol ha estat defugint la qüestió del judici sumaríssim al President Companys. Quan un estat es nega a reconèixer els seus errors creix amb un dèficit democràtic, i amb una carència de valors que el reforcin. La transició va oblidar, per covardia o facilitat, totes les persones que van morir per defensar
El President
70 anys després encara hem de reclamar l’anulació d’aquesta farsa de judici.