dijous, 10 de desembre del 2009

10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, Aminatu Haidar ens interpel·la

Avui es commemora l’aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per l’Assemblea General de l’ONU el 1948. Un document de 30 articles que recull els drets civils, polítics, econòmics i culturals bàsics als quals tenen dret tots els éssers humans del món. Però encara avui milers de persones veuen vulnerats els seus drets, i avui cal posar l’accent en la lluita pels drets humans de l’activista sahrauí Aminatu Haidar, en vaga de fam des de fa 25 dies per veure negat el seu retorn al Sàhara Occidental per part del govern marroquí.

Aminatu Haidar
Amb el pas del temps s’han desenvolupat un conjunt d’instruments i mecanismes per assegurar la primacia dels drets humans i per fer front a les violacions d’aquests drets arreu on succeeixin. Tot i això encara hi ha milions de dones i nenes que pateixen violència de gènere; milions de persones que viuen en la pobresa absoluta o que són perseguides per les seves opinions; països on encara són vigents la tortura i la pena de mort; i molts d’altres on no es respecten les cultures i les nacions minoritzades.
Des de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) denunciem la vulneració dels drets humans i fem una crida perquè el respecte a aquests drets i a la dignitat de la persona siguin el fonament per la llibertat, la justícia i la pau al món. De fet la garantia i l’exercici efectiu de tots els drets humans, individuals i col·lectius, és un dels objectius estratègics de la línia estratègica del desenvolupament, tal i com recull el Pla director 2007-2010.
“La defensa i promoció dels drets humans han de ser clares i precises tant al Nord com al Sud amb la mateixa concreció que la Declaració dels Drets Humans” ha declarat David Minoves, director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària. “Perquè aquesta declaració deixi de ser retòrica cal que s’apliqui de manera universal, i per això avui més que mai els governs d’Espanya i del Marroc han de facilitar el retorn de la defensora dels drets humans sahrauí, Aminatu Haidar, a casa seva, al Sàhara Occidental.”

Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Generalitat de Catalunya.