dijous, 17 de desembre del 2009

REDUCCIÓ IMPOSITIVA

Esquerra acompleix el compromís de rebaixa de l’impost de successions

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha celebrat que els tres socis de Govern hagin arribat a un acord que permeti impulsar definitivament una rebaixa important en l’Impost de Successions. ‘La credibilitat és la força d’Esquerra’, ha afirmat davant dels mitjans de comunicació, i ha recordat que ‘Esquerra es va comprometre en el debat de Política General a impulsar la rebaixa de l’Impost de Successions perquè aquesta fos efectiva a 1 de gener de 2010, i avui queda clar el compliment d’aquest compromís’. Puigcercós ha puntualitzat que ‘hem estat lleials al Govern, al pacte de Govern, però sobretot hem estat lleials amb els catalans i catalanes que ens reclamaven un acord i una modificació d’un impost que era injust’.

En aquesta mateixa línia, la diputada Àngels Cabasés, negociadora de la reforma del tribut per part d’Esquerra, ha afirmat que ‘estem molt satisfets per un acord àmpliament desitjat que permet fer una reforma en profunditat de l’Impost que garanteix la seva continuïtat, però que s’ajusta a les rendes baixes i mitjanes de la ciutadania atenent als conceptes de progressivitat i justícia redistributiva’. En aquest sentit ha matisat que ‘avui, molts ciutadans de Catalunya no haurien entès que no haguéssim arribat a un acord. Des de la responsabilitat, aquest Govern ha fet el que pertocava: arribar a un molt bon acord que difícilment podran rebatre la resta de forces’. Cabasés ha avançat, també, que hi ha el compromís de presentar una reforma més profunda del tribut a partir del mes de gener, per acabar d’arrodonir aquelles casuístiques més complexes.

En termes numèrics, l’acord sobre successions estableix una reducció personal de la base imposable de 275.000 euros en les herències de pares a fills, amb una bonificació que pot arribar als 125.000 euros en els casos contemplats dins del Grup I (adquisicions per descendents i adoptats menors de 21 anys). Pel que fa a herències del Grup II (adquisicions per descendents i adoptats de 21 anys o més, cònjuges, ascendents i adoptants), la reducció de la base imposable serà, entre cònjuges, de 500.000 euros, més una variable addicional que pot arribar als 150.000 euros. Els fills contemplats dins d’aquest Grup II mantenen la reducció de 275.000 euros, més 125.000 d’addicionals; mentre que la resta de descendents tindran una reducció 150.000 més 50.000 addicionals i, els ascendents la tindran de 100.000 euros més 25.000 addicionals.
D’altra banda, es manté la reducció addicional de 275.000 euros per a persones majors de 75 anys, així com la bonificació del 95% sobre la residència habitual, complementària a les reduccions dels supòsits anteriors.