dissabte, 3 d’octubre del 2009

BON APLEC A TOTHOM !!!!



LA SARDANA, RECONEGUDA DANSA NACIONAL DE CATALUNYA

Igual en jorns feyners que’n bellas festas,
igual en ton poblat que’n tas congestas,
saps conservar l’alegre pau del cor
ja bé en aplechs ó festas desitjades,
també en llurs cansoneras refiladas
quan la tenora aixiribeix l’amor.

Esteve Forest, 1886 (fragment “A Malgrat, Oda”)



Després de mantenir-se durant moltes dècades com la primera en la classificació de les danses més ballades a plaça, volem ressaltar la contribució de molts malgratencs a la sardana amb l’objectiu de fer-ne un element simbòlic del país. Segurament són i cal destacar-ho més dels que en aquests moments ens podem imaginar.

S’han près iniciatives musicals i populars al voltant d’aquesta dansa reclamant-ne els vincles amb la nació. Renomenats compositors durant anys han produït infinitat de melodies per executar-les i fer ballar,algunes relacionades amb la nostra vila i la seva gent. És per aquest motiu que cal recordar i tenir present en la història i memòria del nostre poble, aquesta gran contribució que ha fet créixer un aplec de material valuós que enriqueix el patrimoni local.

Durant aquests anys, mentre la sardana ha estat present i viva a la nostra vila, aquesta dansa oberta ha traçat un camí que l’ha portada a un gran reconeixement, assolint la merescuda qualificació de Dansa Nacional de Catalunya. Molts malgratencs han fet possible que l’arribada d’aquesta nova fita sigui la conseqüència d’un esforç individual i també col•lectiu de molts apassionats a la transmissió d’aquesta ferma rotllana humana que omple la plaça sense discriminacions personals. Entre tots hem fet possible que aquesta dansa oberta, esdevingui un referent al nostre país i tingui un ressó internacional amb unes característiques úniques.

Ens agrada apostar pel foment i la divulgació de les tradicions, i ens agrada pensar que la sardana la podem entendre com una dansa, una música, una part de la festa, un punt d’unió de moltes persones que volen expressar també un sentiment.


Amb el més sincer desig que les rotllanes que dansen sens parar a la vila de Malgrat, tal i com han fet al llarg de la nostra història, siguin dignes de mostrar la Dansa Nacional de Catalunya a tots els espectadors, tot celebrant que aquesta esdevingui un símbol més d’identificació amb la nostra terra, la nostra parla i la nostra cultura, us desitgem


Bon Aplec 2009 !!!