El Govern de la Generalitat ha aprovat avui el Projecte de llei d’acollida a les persones immigrades i retornades a Catalunya, una iniciativa que té per màxim objectiu fomentar l’autonomia de les persones immigrades perquè siguin menys dependents dels sistemes públics i incrementar la igualtat real d’oportunitats. Per aconseguir-ho, la llei crea un servei de primera acollida homogeni i universal a través dels ens locals. Un servei que esdevindrà un conjunt d’eines formatives a l’abast dels usuaris i que contindrà les següents actuacions:
- Entrevista amb un/a agent d’acollida
- Formació bàsica en llengua catalana
- Formació sobre el mercat de treball
- Informació sobre el model de societat catalana
- Informació sobre drets i deures, a més del marc jurídic d’estrangeria
El document que ha presentat avui la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, estableix el català com a llengua comuna i vehicular en el procés d’acollida i reforça l’aprenentatge de la llengua, en la línia de les mesures establertes en el Pacte Nacional per a la Immigració, signat el passat 19 de desembre de 2008. En concret, la llei ha de permetre d’ara i fins el 2015 oferir més d’11.700 nous cursos inicials o bàsics de català que s’integraran a l’oferta actual.
A l’exterior, a Catalunya i a les empreses
El text al que ha donat vistiplau el Consell Executiu preveu oferir el servei de primera acollida a l’exterior en aquells casos regulats pel marc legal d’estrangeria, és a dir, en el moment actual bàsicament només en reagrupaments familiars.
Amb tot, el gruix dels serveis s’oferiran a Catalunya, en un procés en xarxa entre el Govern i els ens locals, mantenint l’autonomia municipal i reconeixent la seva experiència acumulada en els darrers anys. També s’adaptaran els continguts en part a la realitat local de cada zona.
Així mateix es fomenta l’acollida a les empreses i als centres de treball que poden desenvolupar programes d’acollida, integració i igualtat d’oportunitats de comú acord amb els agents socials. Es parteix, doncs, d’una gestió compartida i transversal del fet migratori que pertoca a tota la societat.
Una llei necessària
El rerefons d’aquest projecte de llei correspon a la necessitat d’articular mecanismes globals i universals que permetin oferir una acollida adequada a les persones nouvingudes, entesa com una inversió que va en benefici del conjunt de la població.
Després de la redacció del document de bases la Secretaria per a la Immigració i la Direcció General de Participació Ciutadana van dur a terme un procés participatiu amb tècnics i responsables en immigració d’ens locals i entitats de tot Catalunya. Més de 700 persones hi van prendre part amb aportacions i propostes que s’han tingut en compte a l’hora d’elaborar el document que ha arribat avui al Govern. Un text pactat també amb les entitats municipalistes i que compta també el vistiplau del Consell de Treball, Econòmic i Social i de la Comissió de Govern Local de la Generalitat.
Utilitat en els processos d’estrangeria
Amb aquesta iniciativa els usuaris i usuàries obtindran una acreditació dels coneixements adquirits, després de certificar la realització de les accions informatives i formatives. Aquesta acreditació tindrà utilitat, tant per ser reconeguda pels agents econòmics de cara a la inserció laboral, com per objectivar el procés d’arrelament. Es respon així a una demanda del món local, que fins ara ha de marcar els criteris per demostrar la integració de forma unilateral i sense unes garanties determinades. En aquest sentit, el Govern intentarà arribar a acords amb l’Administració de l’Estat per tal que les certificacions del servei tinguin efecte en els procediments d’estrangeria, tal i com reclama el Pacte Nacional per a la Immigració.
Agència de Migracions de Catalunya
El projecte de llei també inclou la creació de la futura Agència de les Migracions de Catalunya, un nou òrgan de dret públic adscrit a la Generalitat que facilitarà i agilitzarà el treball en xarxa amb els ens locals i les entitats que donen suport a la immigració. L’objectiu del Govern és demanar tràmit d’urgència al Parlament perquè la normativa pugui entrar en vigor aquesta mateixa legislatura. La previsió és que, un cop entri en vigor, les seves disposicions s’apliquin de forma progressiva, de manera que en l’horitzó de 2015 estigui completament desplegada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada