dijous, 18 de juny del 2009

La llei de consultes continua el seu tràmit parlamentari

El Projecte de llei de consultes populars per via de referèndum de Catalunya ha superat aquest dimecres el seu primer tràmit parlamentari al ser rebutjades les esmenes a la totalitat presentades pel PP i el Grup Mixt. La futura normativa, que desenvolupa l'article 122 de l'Estatut, estableix el règim jurídic, el procediment, l'acompliment i la convocatòria de les consultes populars per via de referèndum. La llei és d'aplicació a les consultes populars per via de referèndum que promoguin les institucions públiques i la ciutadania en l'àmbit de les competències de la Generalitat i dels ajuntaments sobre qüestions polítiques de transcendència especial per als ciutadans. La norma defineix dos àmbits de consulta: l'àmbit de Catalunya i el municipal.
Poden proposar la convocatòria d'una consulta popular sobre temes que afecten el conjunt de Catalunya el govern, una cinquena part de diputats o dos grups parlamentaris, un mínim de deu municipis que representin 500.000 habitants, i la ciutadania, sempre que hagi recollit com a mínim un 3% de signatures favorables de la població. En tots quatre processos el Parlament ha d'aprovar en ple i per majoria absoluta la petició, i és l'Estat, finalment, qui ha d'autoritzar la consulta. El resultat del referèndum és consultiu i el Govern haurà de comparèixer davant el ple per pronunciar-se en relació amb el resultat.

Les consultes populars per via de referèndum d'àmbit municipal, que ja estaven regulades per la llei de règim local i que també tenen caràcter consultiu, les pot promoure l'alcaldia, la meitat més un dels regidors del ple municipal, o un percentatge determinat de veïns segons el cens del municipi. La norma estableix un apartat dedicat a l'ús de mitjans electrònics per fer les consultes i pren en consideració el vot electrònic, pendent de regular.