diumenge, 28 de juny del 2009

DIA DE L'ORGULL GAI

El 28 de juny és el dia de l’orgull gai. És un dia d’orgull que en una societat oberta i plural encara ho hauria de ser més. És un dia de celebració i de reivindicació, com molts altres dies. Reivindicació perquè encara som lluny de la normalització, encara persisteix la discriminació a moltes persones en funció de la seva sexualitat.

Fa pocs dies, des del Departament d’Acció Social i Ciutadania presentàvem un estudi sobre la realitat de la joventut lesbiana, gai, bisexual i transsexual. L’estudi analitzava les estratègies que té el jovent en el procés de definició de la seva sexualitat i identitat de gènere en un entorn hostil i concloïa que cal treballar per eliminar el sexisme del sistema educatiu, que cal abordar el tema de la transsexualitat i l’homosexualitat a les classes d’educació sexual i que cal millorar el suport psicològic als centres educatius.

Tot això, passa avui quan s’ha avançat molt respecte a anys enrere. Des del 2005 fins ara, s’ha creat el Programa per al col•lectiu gai, lesbià i transsexual, s’ha reconegut el dret d’adopció a les parelles homosexuals, s’han aprovat plans per a la no discriminació i ha nascut el Consell Nacional de lesbianes, gais i homes i dones bisexuals i transsexuals. Aquest any, inaugurem el primer espai institucional destinat a fons de temàtica LGTB i llancem una campanya en favor de la normalització del col•lectiu i en contra de les discriminació. En temes com aquest la recepta és educació, educació i educació perquè arribarà el moment que el dia de l’Orgull gai, serà un dia d’orgull de veritat. Serà el dia que tinguem un país també lliure de prejudicis i discriminacions.

Carme Capdevila i Palau
Consellera d'Acció Social i Ciutadania