dimecres, 6 de maig del 2009

El pacte basc divideix el tripartit

ERC afirma que l'elecció de Patxi López és "una alteració de les normes democràtiques"

El pacte entre els socialistes bascos i el PP que ha permès l'elecció com a lehendakari del secretari general del PSE, Patxi López, ha començat a tenir repercussions en el Govern tripartit català.
Els socialistes catalans han mantingut des de l'inici del procés que la situació a Euskadi fa necessària l'operació realitzada entre el PSE i el PP, però ara, Esquerra Republicana ha carregat contra el pacte entre ambdós partits i contra les seves eventuals conseqüències.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha criticat la investidura de Patxi López com a lehendakari, i ha considerat que el seu govern sorgirà d'una "situació anòmala" i que s'ha produït "una alteració de les normes democràtiques", el què "augmentarà el frentisme".
Segons ha indicat Anna Simó, l'executiu de Patxi López neix amb el suport conjunt del PSE i del PP "per posar fre a determinades normalitzacions lingüística, cultural i política d'Euskadi", i això no farà més que "augmentar" la divisió de la societat basca en dos grans fronts.
El nou govern basc, ha afegit la portaveu d'ERC, serà possible perquè hi ha hagut unes eleccions "en les què alguns han jugat amb les cartes marcades, i vull recordar que nosaltres sempre hem rebutjat la llei de partits, que és el que ha provocat aquest escenari".

Simó ha advertit que "hi ha hagut una alteració de les normes democràtiques, amb una part important de la població basca, què no ha pogut votar a qui els representen, i això ha creat una situació anòmala i inestable, que sens dubte augmentarà el frentisme i ja veurem on els porta". En la seva opinió, després d'aquest procés, "el PSOE ja no podrà a tornar a utilitzar en les seves campanyes electorals el lema de si tu no vas ells tornen, perquè resulta que al País Basc han arribat junts".

De la seva banda, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha dit a Catalunya Ràdio que creu que el pacte entre els socialistes i el PP a Euskadi dóna raons als qui legitimen la violència, i que l'acord tindrà conseqüències negatives per al País Basc. “Tinc la impressió", ha firmat, "que aquest és un acord que aprofundeix la fractura social i política i en el frontisme. Crec que serà la constant de tota la legislatura i que, desgraciadament, això carrega de raons aquells que legitimen l’ús de la violència”.

Per Ridao, l’acord que s’ha fet al País Basc és possible perquè el sistema polític i electoral a Euskadi “és anòmal i s’ha vist adulterat”. Pel secretari general d'ERC, “un sistema electoral que prima els territoris i els partits espanyolistes i una llei de partits dubtosament democràtica i antinacionalista que deixa orfe de referent polític com a mínim el 10% del cens electoral no són normals”.
L'entesa del PSE amb el PP a Euskadi, segons el punt de vista del republicà, no durarà i és “un error de càlcul profund del PSOE”, i concretament de José Luis Rodríguez Zapatero, perquè el deixa els socialistes en una “precarietat absoluta” a Madrid.

e-notícies 05 / 05 / 2009

6 comentaris:

Anònim ha dit...

dieu-li a la Conxita que son com a Malgrat de Mar, tots els psoes son iguals nacionalistes-espanyolistes.
Les joventuts socialistes que pengin ara cartells que ve el PP, Oh quina por em fan i quina barra tenen aquest socialistes
només tenen façana psoe malgrat de mar i pp son iguals

Anònim ha dit...

Tots dos partits, xoriços espanyolistes i destructors de voluntats populars i territoris, en una paraula "delincuents". Són anti poble, són la perversió de la política. L'única solució, la secessió.

erc malgrat ha dit...

A l´últim comentari anònim dir-li que es pot expressar el mateix sense qualificatius barroers.
Fem un esforç en aquest sentit, si us plau

Anònim ha dit...

no podeu controlar els vostres esbirros eh? ara tindreu dues tasses de caldo i provareu en pròpia pell el que fan a altres blocs. de què us queixeu? sou tots igual.

Anònim ha dit...

La gran pregunta és, per què coi foteu fora en Carretero per dir el mateix que ara esteu dient vosaltres?. els sociates són iguals arreu i tenen el mateix concepte d'Estat. El que no sé és que fa ERC encara al tripartit.

Anònim ha dit...

En Carretero a marxat per voluntat pròpia d'ERC, et recomano llegir l'entrevista del passat diumenge al diari avui.ERC és al govern del país per bastir estructures d´Estat propi.