dilluns, 17 de maig del 2010

Dia Internacional contra l’Homofòbia


El 17 de maig se celebra arreu del món el Dia contra l’Homofòbia. Al Principat s’han programat un seguit d’activitats lúdiques i culturals per difondre coneixements i contribuir a evitar els prejudicis encara presents en diversos sectors de la població catalana.


rainbow

En l’edició d’enguany se celebra que fa 20 anys que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va prendre la decisió de treure l’homosexualitat de la llista de malalties. Fins aleshores estava considerada un trastorn de la identitat sexual. Aquesta iniciativa va ser el fet que va marcar la data del Dia Mundial.

Pel col·lectiu gai lesbià i transsexual el camí no ha estat gens fàcil i, malgrat els èxits obtinguts al llarg dels darrers anys, encara queda molta feina a fer. Són molts els països que persegueixen i empresonen persones per optar per una determinada sexualitat i en alguns indrets, encara avui, gais, lesbianes o transsexuals poden arribar a ser condemnats a la pena de mort. Al web de l’Ilga (International Lesbian, Gai, Bisexual, Trans and Intersex Association), podeu consultar un mapamundi amb el llistat d’aquests països.

Actes a Catalunya

La Generalitat, que va ser el primer govern de tot el món en ingressar a l’Ilga, promou per aquest dia un seguit d’activitats. Dixit, el Centre de Documentació de Serveis del Departament d’Acció Social i Ciutadania, acollirà el 18 de maig, la conferència “Curiositats d'una comunitat poc comuna”, que oferirà Isabel Franc. I el mateix dia s’inaugura l’exposició “El Moviment en imatges” que mostra la lluita del moviment LGBT a Catalunya a través de diversos cartells i plafons. La mostra, ubicada a Dixit i a la planta del soterrani de Palau de Mar de Barcelona, estarà oberta al públic fins el 28 de maig.

Molts d'altres ajuntaments, institucions i entitats, organitzen activitats diverses, per fer sentir la necessitat d'aquesta commemoració.