dimarts, 12 de gener del 2010

LA NOVA LLEI DEL CINEMA


La data d’avui bé pot recordar-se en un futur com una fita històrica. I no tan sols perquè s’hagi aprovat la Llei del Cinema català que preveu l’equiparació entre català i castellà a les sales a partir de garantir la meitat de còpies en ambdues llengües, sinó pel passat
que aquesta llei arrossega a l'espatlla i pels esforços que s’han hagut d’invertir al llarg dels anys i a través de les legislatures per tal d’aconseguir un just equilibri.

El conseller de Cultura i Mitjans, Joan Manuel Tresserras, ha aconseguit aquesta setmana posar el punt i final resolutiu a tots aquests anys de gesta i ha aprovat, des del Departament de Cultura, la Llei del Cinema català, una norma que pretén deixar pel passat l’ínfim 3% de cintes en català que actualment es troba al mercat audiovisual del Principat per assegurar un 50% de pel·lícules en l’idioma del país. La norma també obligarà les cintes DVD que es venguin a Catalunya a incorporar versions doblades al català, un altre dels requeriments de la Llei que pretén posar pes sobre una balança permanentment decantada cap al cinema en castellà i que mai havia donat l’oportunitat de generar una demanda real de cinema català, ja sigui en versió doblada o en l’original. Tal com ha indicat el conseller Tresserras, la Llei s’ha aprovat “perquè Catalunya no compleix els requisits democràtics: no dóna la possibilitat als espectadors de triar en quina llengua volen veure les pel·lícules”.

El conseller també ha informat que la Llei del Cinema serà d’implantació progressiva -al llarg dels propers 5 anys- i que pretén anar més enllà de la regulació lingüística que aplica en garantir paritat entre català i castellà. La Generalitat ha informat que el nou text legal regularà també tot el món audiovisual al Principat perquè també inclou el marc normatiu pel qual s’ha de regir tota la indústria del cinema a Catalunya: regularà la producció, la comercialització, la distribució i l’exhibició d'obres, incloent-hi la preservació del patrimoni cinematogràfic i un increment important en el suport econòmic a la indústria cinematogràfica del nostre país. La Llei del Cinema també té previst crear la Xarxa de Cinemes, un conjunt de sales que emetran pel·lícules europees en versió original -subtitulada- i produccions catalanes de forma preferent, que complementaran l'oferta privada actualment existent al mercat. L’aprovació de la Llei del Cinema català exclou de manera irreversible la contraproposta que les majors o empreses multinacionals audiovisuals van fer a la Generalitat el passat desembre en negar-se a l’avantprojecte de la Llei del Cinema català i que tan sols contemplava un 7% de cintes en català.

Tribuna.cat