dimecres, 28 de juliol del 2010

Braus


Aquest matí el Parlament de Catalunya ha aprovat una Llei per l'abolició de les curses de braus que entrarà en vigor l'u de gener del 2012. Aquesta és fruit d'una ILP signada per 180.000 ciutadans que l'han impulsada des de la societat civil. Els 21 diputats d'ERC l'han votada favorablement contribuint així a la seva aprovació per majoria absoluta. 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abtencions.
Els qui han centrat el debat en termes d'identitat han estat principalment les forces "unionistes". El bombardeig mediàtic serà fort les próximes jornades. Poques hores després ja es percep la intensitat del mateix. Com exemple declaracions d'il·lustres de la caverna com el Sr. Mayor Oreja:"La prohibicion de los toros refleja una profunda crisis nacional". Haurem de preguntar-nos doncs, qui és l'identitari aquí?
Cal destacar l'intervenció de Joan Puigcercós centrada exclusivament en qüestions científiques,ètiques i jurídiques. Puigcercós ha recordat que "un espectacle que es basa en el patiment d'un ésser viu és èticament condemnable i que si una acció és condemnable s'ha d'actuar al marge que sigui residual o no", alhora que ha negat que es tracti d'un debat identitari: "l'abolició de la tortura no té pàtria, és un bé universal que subscriuen la majoria de ciutadans de Catalunya al marge de les seves conviccions polítiques".
Resaltar que a banda de l'éxit de l'ILP, durant mesos s'han presentat als Ajuntaments del Principat mocions demanant l'abolició d'aquesta pràctica. A l'Ajuntament de Malgrat de Mar el Grup d'Esquerra Republicana la va presentar al Ple de l'abril del 2009
http://fitxers.esquerra.cat/arxius/malgratmar/200904_abolicio_curses_braus.pdf.
La moció no es va aprovar pels nou vots contraris del govern local de PSC i PP. Els socialistes argumentaren el fet que el Parlament ja havia tractat feia uns mesos la qüestió amb motiu de l'aprovació de la Llei de protecció d'animals i que no consideraven oportú obrir el debat novament. Els populars manifestaren no donar suport a la moció per ser creients en les tradicions, considerant que, en tot cas ja ho decidiria el Parlament.
Bé, doncs el Parlament ja ha decidit i pel que sembla a can PP els costa acceptar les seves decisions sobiranes. Ja parlen de Lleis de "rango superior que tengan validez en todo el territorio nacional". El PSC, tot i haver donat llibertat de vot, s'ha manifestat majoritàriament en contra de la supressió de les curses mostrant una nul·la sensibilitat davant el patiment dels braus.
El Grup Municipal d'Esquerra celebra haver posat el seu gra de sorra en tot aquest procés i ens alegrem que avui el nostre país sigui una mica més civilitzat.

Teresa Verdaguer i Massó.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Teresa mal vamos mezclado politica nacional.

Anònim ha dit...

La fiesta nacional seguirá en Cataluña porque antes que esta ley está la española. I si no al tiempo...

Anònim ha dit...

Estic molt d'acord en que ara som un país més civilitzat. La tortura al ani9mal no s'ha de permetre perque esta demostrat que te sistema nerviós i pateig.

Anònim ha dit...

Déu meu! Quina vergonyaaaaaaa!!!!!!! Es que quina mala llet m'entra, uf! Assesins! Jo no sé com poden.. De debò, cultura? Una merda culturaaa! LA TORTURA NI ARTE NI CULTURA. Matar a un animal d'aquesta forma, desgraciats! ... =( Cada vegada que veig coses d'aquestes em poso més malament i l'odi em crema.. No deixarem de lluitar, corregudes de bous ni a Catalunya, ni a en llocccc!!

Anònim ha dit...

Estic en contra de la cruel mort a la plaça del brau, però Teresa crec que és pixar fora de test mesclar la tortura de l'animal amb la política i més encara quan aquesta és anar en contra d'Espanya. Malament anem quan volem mesclar-ho. Vull felicitar a la plataforma PROU per la seva tasca feta.

Anònim ha dit...

És curiosa aquesta interpretació que es fa: lluitar per l'abolició de la cursa de braus és anar contra Espanya. Que no queda clar en l'escrit de la Teresa que el discurs identitari l'han fet els que han defensat la permanència de les curses de braus?? També parles -el darrer comunicant- de no barrejar política i tortura... simplement recordar-te que si s'ha discutit aquesta questió en el Parlament ha estat perque milers de ciutadans (no recordo quants) varen signar perque es discutís en clau política la vigència o no d'aquella pràctica... i ves per on, el Parlament d'un país és on s'han de debatre aquests temes i prendre decisions.
En darrer lloc: consideres que els milers de ciutadans que se senten espanyols però voldrien abolir les curses de braus son antiespanyols??