Algunes entitats malgratenques, han estat convocades per assistir a una reunió. És d’agraïr una convocatòria per parlar. Cal pensar que és un esforç molt gran, tenint en compte que arriba de la mà d’un equip de govern que no creu en la participació ciutadana. Vaja, només hi creu quan forma part ineludible d'un procés en el que no poden passar-la per alt.
En el cas que ens ocupa, la convocatòria fa referència a l’aniversari del Festival Internacional de Música. Dins aquesta, hi ha el típics comentaris justificant perquè durant els deu últims anys s’ha dut a terme aquest Festival. Argumenten vàries coses com :
- “ens trobem en una societat multicultural”
- “l’Ajuntament té la necessitat de millorar l’accés de la cultura a tota la ciutadania, potenciant la participació activa de la població en la cultura com a mitjà d’expressió”
- “l’Ajuntament està apostant fort per un turisme de qualitat i la cultura hi juga un paper molt important”.
Amb aquestes paraules s’entreveuen tot un seguit de propòsits que, pel que hem vist últimament en quant a política cultural, costen de creure. Aquesta barreja de conceptes poc clarificats que condueixen a una gran nebulosa abstracte confon, i això no és bo.
Caldria fer unes reflexions a l’entorn d’aquesta manera tan singular de fusionar la cultura, el turisme, participació activa de la població, qualitat...:
- És el propi Ajuntament qui organitza uns actes i amb l'argument del creixement de la població en aquests últims deu anys, diu voler potenciar la multiculturalitat. Caldria fer l'exercici de revisar les dades d'immigració a la nostra vila per adonar-nos que els col·lectius més nombrosos amb diferència són el marroquí, el romanès i el gambià Aquestes comunitats mantenen una llunyania cultural evident amb aquest format de festival de bandes. Potser fora bo per la cohesió social que es pretén millorar esmerçar recursos en apropar-los a la pròpia del país...
- Barrejar turisme i cultura, no és una fórmula exitosa només pel fet d’aplegar-los sota criteris superficials que condueixen a un profit econòmic. Si el que es pretén és que la població es senti copartícep de l'activitat cultural programada ho aconseguirem millor si aquesta li és propera i mínimament coneguda.
- Demanar la participació de les entitats per aportar idees és bo, sempre i quan sigui un bon costum extensible a tots els àmbits que les afectin. Però ,després de 10 anys de celebrar un esdeveniment és el moment ?. La sequera ideològica arriba i ara necessiten recolzament?
- Un poble que culturalment té moltes mancances -justificades pel poc pressupost de la respectiva regidoria- com pretén embrancar-se en un Festival que no creix amb un suport popular?. Més quan s'hi han d'aportar tants recursos econòmics...
- Estaria bé apostar per una cultura que mantingués un esperit social integrador, per cohesionar les persones, perquè s’integrin a la nostra vila, sota aspectes diversificats que potenciïn uns valors i un sentiment. Però... és exactament a l’inrevés el que proposen. Ens demanen el que no és lògic, que ens apropem a una activitat cultural aliena al nostre tarannà, amb pocs elements comuns als de les activitats festives de l'entorn més proper.
La cultura viva és el reflex de la nostra manera de fer, de viure i actuar durant els anys, amb uns referents que han estat transmesos i que es mantenen actualitzats. El festival de cant Coral si compleix la majoria de paràmetres esmentats anteriorment. Fora bo estudiar les possibilitats que ofereix un salt qualitatiu en aquest sentit i oblidar-nos definitivament de les bandes si volem que la gent de Malgrat assisteixi més asiduament a aquestes programacions.
5 comentaris:
Es pot dir més alt, però no més clar.
Estic totalment d'acord amb aquest post.
Excel.lent reflexió!! Us escoltaran??
Em sembla molt bé el vostre punt de vista, però que és exactament el que proposeu? Com ho voleu fer? i amb qui compteu?
En català no es recolza, es dona suport. Ho diu un anunci de RAC 1 cada matí.
però és que només us agraden les caramelles i les sardanes ?doncs s'hauria de fer una mica de tot i veuriau com participa la gent del poble. U diu una catalana
Publica un comentari a l'entrada