dissabte, 24 d’abril del 2010

CONSULTAR SOBRE LA INDEPENDÈNCIA



Quan aquest som-hi d’abril vegi la llum, la tercera de les onades de consultes sobre la independència estarà a punt de produir-se. Serà la més gran en xifres: 212 municipis, 15 capitals de comarca, sis comarques noves i més d'un milió de persones cridades a votar . Malgrat de Mar serà protagonista també aquest 25 –A i d’això tots els malgratencs i malgratenques ens n’hem de felicitar.

També nosaltres tenim ocasió d’exercir el dret a vot en aquesta consulta popular i la gent d’Esquerra tenim el convenciment que cal agrair - en lloc de menystenir o menysprear- l’esforç de tota aquella gent que ha organitzat i participat en els actes a l’entorn de la consulta i molt especialment als qui formen part de la comissió organitzadora Malgratdecideix. La seva tasca farà possible l’èxit de l’esdeveniment de participació democràtica més important sorgit de la voluntat popular. Cap fenomen d’aquestes característiques s’havia produït fins ara sense comptar amb el suport de l’Administració.

Les consultes reforcen els valors democràtics i contribueixen a fer perdre la por sobre la independència i a foragitar fantasmes de divisió i confrontació social. Els qui tenim el goig d’haver-ne viscut alguna podem donar fe de l’ambient festiu i normal amb que es desenvolupen. Famílies senceres participen i exerceixen el seu dret a decidir la relació que Catalunya ha de mantenir amb l’Estat.

Després de les consultes locals tocaria que les institucions recollissin l’embranzida i l’esforç de tot aquest treball. El camí cap al referèndum oficial necessita esforç perquè no és fàcil i planer. Necessitem caminar-lo amb la complicitat i implicació d’una majoria social. No podem oblidar-ho perquè els adversaris de la nostra causa treballen amb unitat perquè això no sigui possible.

Catalunya comença a ser al costat dels pobles que estan a la graella de sortida de la cursa dels processos d’autodeterminació. Per córrer aquesta cursa amb garanties, la gent d’Esquerra Republicana hem proveit la nació d’una eina que ens garanteix poder afrontar-la amb fiabilitat. Em referixo a la Llei de consultes populars per via de referèndum que el nostre Parlament ha aprovat recentment. Si la utilitzem amb intel•ligència ens pot apropar a la fita desitjada de recuperar les nostres llibertats nacionals completes

Ramir Roger (revista Som-hi abril)