dilluns, 6 de setembre del 2010

DE TORNADA



Molts opinadors ens deixaven dies passats el missatge que havíem représ el nou curs polític on l'havíem deixat a finals de juliol. No els faltava raó. Però aquesta primera setmana de setembre algunes qüestions han iniciat moviment. A nivell nacional, a can PSC les presses de pre-campanya els porten a fer anuncis i promeses des de la Xina, bo i sabent que aquestes s'han de confirmar i que a aquesta gent si una cosa els agrada és la discreció a l'hora de fer negocis. Vora tres mil llocs de treball directes i la implantació d'aquesta industria automobilística de vehicles elèctrics a Catalunya mereixen estar de banda de les presses que s'han visualitzat. La tornada d'en Corbacho deixant el Ministeri de treball és un altre símptoma que la tan esbombada renovació a les llistes socialistes va ser un miratge provocat per la crisi dels casos de corrupció a Santa Coloma entre altres. La realitat s' imposa i les patums semblen les úniques que poden posar fre a la caiguda lliure de vot.

Mentretant a CiU continuen posant en dubte el compromís públic d'ERC davant els electors d'estar disposats a renunciar a formar part del pròxim govern si Mas o Montilla no es comprometen a consultar a la ciutadania sobre la independència. Serem a l'oposició si no es pot garantir aquest referèndum. Això ho diem alt i clar.

De les altres forces independentistes que presenten candidatures al Parlament només es pot dir que després de demanar unitat durant mesos, a l'hora de la veritat han estat incapaços d'assolir la seva pròpia unitat. Amb tot cal respectar les seves decissions, i constatar que des d' ERC no està tancada la porta a les aliances postelectorals amb aquestes formacions.

A l'Estat espanyol també s'ha produït fa hores un fet destacadísssim. L'anunci de treva d'ETA que tots els mitjans internacionals de prestigi recullen de forma destacada i a la qual des de Madrid s'ha reaccionat amb tebiesa fins al moment. La via democràtica comença a fer forat dins l'independentisme basc, esperem que definitivament. Per altra banda l'acostament de Zapatero al PNV per tirar endavant el pressupost del proper exercici demostra, un cop més, que Catalunya no pot deixar a la bona voluntat del Govern estatal de torn el seu progrés.

A nivell local aquesta tornada de vacances també ens ha portat una reestructuració del govern municipal. La primera tinenta d'alcaldessa Lluïsa Mérida deixa el càrrec a mans de Carme Aubanell i les atribucions en materia d'urbanisme a l'alcaldessa Campoy (l'acumulació d'àmbits de gestió a l'alcaldia aquesta legislatura és simptomàtica). Però el realment substancial és que s'esvaeix la possibilitat d'un canvi de timonera a la nau socialista de Malgrat. La política local haurà de navegar, un cop més, atenta a les maniobres matusseres d'una barca a la deriva.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

I d'ERC Malgrat no en parleu?

Anònim ha dit...

el comandant del vaixell no vol sub-oficials